Feb 3, 2010

IKAN MASAM .......................

Enaknya, inilah pembuka selera ketika makan. Orang Semenanjung panggil Pekasam, orang Bintulu sebut ikan masam.

Enak dimakan bersama nasi yang masih panas, bukan dimakan begitu sahaja.

Besarnya, Ikan Pekasam

Bahan-bahan

Seekor ikan pekasam

Bahan A (dimayang halus)
Bawang Besar
Cili Padi
Cili Merah
Serai
Minyak masak

Cara-cara Memasak
  1. Ikan pekasam di goreng sehingga kuning keemasan (garing). Toskan dan letak dalam pinggan hidangan.
  2. Bahan A digoreng sehingga layu dan naik baunya.
  3. Bahan A yang telah siap digoreng, ditabur di atas ikan pekasam tadi.

Cubalah, namun mesti dipastikan ikan pekasam yang dibeli dalam keadaan baik barulah kita dapat rasakan keenakannya.

Belum cuba, belum tahu, jika sudah pasti nak lagi.



No comments:

Post a Comment